Собор Галицьких святих
Собор Галицьких святих

21 червня, у Неділю 3-ю по П’ятидесятниці та день пам’яті Собору Галицьких святих, у храмі Різдва Христового було звершено святкове богослужіння.

Божественну літургію очолив Преосвященніший Тихон, єпископ Івано-Франківський і Коломийський, якому співслужили священники єпархії. Після читання Святого Євангелія єпископ Тихон звернувся до присутніх з проповіддю. За богослужінням була прочитана сугуба молитва за мир та спокій в Україні.

3 квітня 2001 з ініціативи Блаженнішого Володимира, митрополита Київського і всієї України та за клопотанням архієпископа Львівського і Галицького Августина на засіданні Священного Синоду було встановлено святкування Собору Галицьких святих.

У третю неділю по П’ятидесятниці православні галича­ни вшановують пам’ять не лише своїх святих земляків, але й тих угодників Божих, які, будучи родом з інших країв, прославилися богоугодним життям на землях Червоної Русі або виявили особливу турботу про утвердження в ній свя­тої Православної віри. Цей день став днем тезоіменитства Галицької землі.

До Собору Галицьких святих причислені рівноапос­тольні Мефодій та Кирило, які просвіщали слов’ян світлом Христової віри та сприяли поширенню християнської про­повіді на західноруських землях; святий рівноапостольний князь Володимир, котрий охрестив разом із усією Руссю Галицьку землю; святителі Стефан та Амфілохій, єписко­пи Володимир-Волинські, які утверджували християнс­тво в Галичині; святитель Петро, ігумен Ратенського мо­настиря, який став першим Митрополитом Московським і всієї Русі; Митрополити Київські святителі Феогиост, Кипріан і Фотій, стараннями котрих Галицька митро­полія тривалий час залишалась у складі митрополії всієї Русі; благовірні Галицькі князі Ярополк і Мстислав Удат­ний; засновники Великого Скита Манявського преподобні Іов та Феодосій; перший ректор школи при Львівському Успенському братстві святитель Арсеній Еласонський; священномученик Никифор, Екзарх Патріарха Констан­тинопольського, який головував на Брестському Право­славному Соборі, що засудив унію з Римом; святитель Мелетій, Патріарх Александрійський, який усіма можливими засобами допомагав православним галичанам у боротьбі з унією; преподобний Іов, ігумен і чудотворець Почаївський; великий просвітитель, Митрополит Київський і Га­лицький, святитель Петро (Могила); видатний церковний діяч святитель Досифей, Митрополит Сучавський і всієї Молдавії, який знайшов свій останній притулок у Галиць­кій землі; ревний поборник церковних канонів святитель Павел Тобольський; лемківський первомученик за Свя­те Православ’я Максим Сандович; уродженець Галичини священномученик Холмської землі отець Павел Швайка з матінкою мученицею Іоанною; просвітителі галичан-емігрантів праведний отець Алексій Товт і священиомученики Іоанн, архієпископ Ризький, та протопресвітер Алек­сандр Хотовицький; Почаївські подвижники, сповідники і чудотворці преподобні Кукша та Амфілохій. До Собору Галицьких святих зараховані також великомученик Іоанн Новий, Сучавський та мученик Парфеній, мощі яких своїм перебуванням освятили Галицьку землю.

Колись земні люди, а нині небесні Ангели, святі угод­ники землі Галицької соборно предстоять Престолу Божо­му та моляться за утвердження у ній Святого Православ’я.

Детальніше про святих, неустанною молитвою та тяжкою працею яких утверджена православна віра в Галичині, можна прочитати за посиланням https://ivano-frankivsk.church.ua/galicki-svyati/  .

Величаємо вас, всі святі землі Галицької, і шануємо святу пам’ять вашу, ви бо молите за нас Христа Бога нашого.

 

 

Переглядів: 29

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів