Всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри!

У цей наречений і святий день, коли світ, видимий  весь і невидимий, прославляє Начальника життя і смерті Переможця Господа Іісуса Христа, сердечно вітаю всіх вас пасхальним вітанням:  Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Милістю Божою ми знову зустрічаємо Світле Христове Воскресіння!    Пасхальна радість знову наповнює наші душі і серця. Всі наші думки і почуття знову опромінюються неземним світлом Пасхи Христової.

З року в рік блага вість про Воскресіння переможно звучить, спонукаючи нас віддати хвалу Богу і Спасителю, що смертю смерть подолав, а нас зробив причасниками прийдешнього вічного життя.

Святкуючи це свято, ми з особливим духовним почуттям згадуємо спокутний подвиг Спасителя світу, Його хресні страждання і світле Воскресіння. Пасха Христова – це   сама суть і ядро ​​християнства. Це – перемога, дарована нам Богом. Воскресіння Христове чудодійно змінило душевний стан апостолів – учнів Господа. Їх глибокі сумніви і навіть невіра змінилися непохитною вірою, страх – упевненістю і мужністю, здивування –  надією …

Але і нас, у двадцять першому столітті від Різдва Христового, – хіба не змінює докорінно Воскресіння Христове? Світле Христове Воскресіння – це вищий прояв любові Божої до людини, бо Христос полюбив нас  і ми повинні полюбити Христа і “любити один одного, тому що любов від Бога, і кожен, хто любить … знає Бога” (1 Ін. 4, 7).

Тож воістину і для нас Пасха Христова – джерело радості і торжества, джерело особливого натхнення!

Цьому передував довгий шлях Великого посту –  часу покаяння і посилених молитов. Бо  Воскресіння Христове ми повинні зустрічати з особливо світлими думками, з душею, очищеною від усякої скверни.

Ми вступили в торжество Христового Воскресіння… Хто святкує чистим серцем, той святкує з Ангелами. Хто святкує з любов’ю до Бога і Воскреслого Христа, в дусі братолюбства, той святкує в спілкуванні з Небесною Церквою, оскільки Небо є не що інше, як Царство любові Божественної. Хоча вже не перший Великдень ми зустрічаємо у важких життєвих умовах. Але при всіх, часом виняткових, труднощах ми, православні християни, завжди повинні пам’ятати, як навчає нас святий Апостол Павло: “немочі немічних носити” (Рим. 15, 1). Наш високий моральний обов’язок – проявляти мужність і стійкість, не падати духом, але, зміцнюючись дарами Пасхи Христової, бути опорою для тих, кому особливо важко.

Нам потрібно святити єдність церковну і протягувати руку братньої підтримки будь-якій людині – віруючій чи невіруючій, праведному або грішному. Нам слід працювати заради перетворення світу цього, наповнюючи його злагодою, добром, правдою, любов’ю і красою. Це не легко, але тільки так, з ласки Божої, можна перемогти нинішні біди і негаразди, зцілити ворожнечу і роз’єднаність, позбавити нас від зневіри і відчаю. Хай допоможе Воскреслий Господь досягти успіху нам на цьому шляху, який приведе суспільство наше до відродження і процвітання.

У світлий день Воскресіння Христового душі мільйонів віруючих сповнюються подяки Творцю, і наше земне буття знаходить справжній сенс. Пасха Христова є великим торжеством життя, торжеством перемоги над смертю, що несе любов, мир і духовне перетворення.

Святкуванням Пасхи ми щоразу ніби відкриваємо новий період у своєму житті, бо Воскреслий Господь оновлює людське єство, зміцнює в випробуваннях, дає сили для здійснення благих справ.

Пасхальна звістка, що змінила весь хід світової історії, спонукає нас до морального преображення і духовного оновлення, які так необхідні сучасному суспільству і кожному з нас. У світлі дні пасхального торжества ми покликані поділитися нашою радістю не тільки зі своїми рідними та близькими, але й проявити діяльну любов і милосердя до всіх ближніх. Так, ми засвідчимо про свою причетність до  Христа, до віри в те, що воістину воскрес Господь.

Нехай радість цього свята зміцнює і надихає нас на здійснення добрих справ, дає нам мужність і сили посеред бурхливих хвиль житейського моря зберігати витримку і спокій, протистояти спокусам   цього світу. Вітаючи всіх вас з великим святом Святої Пасхи, молитовно бажаю щедрих духовних дарів, тілесної кріпості, милості  і благодатної допомоги Божої  в переможній ході за Христом.

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Переглядів: 128

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів