Статистичні дані правоохоронних органів України свідчать про зростання злочинності на релігійному ґрунті, а захоплення майна УПЦ в Коломиї і Грибовиці підтверджують зміну її характеру. Якщо правоохоронці не забезпечать виконання закону в цих справах, то відповідальність за зростання злочинності на релігійному ґрунті в Україні може лягти на них.

Такі висновки було зроблено представниками правозахисної організації “Human Rights Advocacy” – «Громадський правозахист», що діє при Раді ООН у дослідженні, опублікованому 1 листопада 2017 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на protiktor.com.

Організацією було проведено дослідження динаміки зміни статистичних даних про злочини на релігійному ґрунті в Україні. Виходячи з отриманих даних в 2013 році було відкрито 16 кримінальних проваджень за статтею 161 КК України, яка передбачає відповідальність за розпалювання релігійної ворожнечі, при цьому було пред’явлено 1 підозру в скоєнні злочину. У 2014 році було відкрито вже 26 кримінальних проваджень за тією ж статтею, а в 2015 році кількість нових аналогічних справ досягло 40. Тільки за 9 місяців 2017 року було подано і зареєстровано 42 заяви за статтею 161 КК України. Така динаміка зростання злочинності свідчить про посилення релігійної нетерпимості в суспільстві.

У зв’язку з цим викликає стурбованість поява нових категорій конфліктів на релігійному ґрунті, що характеризуються організованим і відкритим характером злочинної діяльності. Особливу небезпеку для суспільства становлять конфлікти, які офіційно підтримуються представниками релігійних конфесій, так як вони можуть переходити в масові протистояння і є передумовами релігійних воєн. До таких конфліктів відноситься ситуація з храмом в м. Коломия Івано-Франківської області, де не дивлячись на широкий громадський резонанс прихильники Української Греко-Католицької Церкви продовжують незаконно утримувати будівлю храму і відкрито закликають в соціальних мережах до захоплення церковної власності УПЦ. Такі дії супроводжуються погрозами для життя і здоров’я віруючих УПЦ, є зафіксовані факти публічного цькування за релігійні переконання. Проблема посилюється тим, що керівництво Чернівецько-Коломийської єпархії УГКЦ не зробило жодних ефективних заходів дисциплінарного впливу на кліриків, залучених в цей конфлікт, а заяви єпископату цієї конфесії дозволяють зробити висновок про те, що вони надають правопорушникам непряму підтримку. Таким чином конфлікт навколо храму УПЦ в м. Коломия може негативно вплинути на стан українського суспільства і підірвати основи державного устрою, такі як верховенство права і законність.

До тієї ж категорії конфліктів, які приносять шкоду не тільки індивідуальним інтересам приватної особи або громади, але впливають на стан всього суспільства, є факт беззаконного виселення священика УПЦ з його житла в с. Грибовиця. Незважаючи на те, що в цій справі священик УПЦ не мав оформлених прав власності на будинок, проте він залишався законним користувачем і власником житла, і міг бути виселений тільки в судовому порядку. Той факт, що жителі села – прихильники Київського патріархату відкрито і публічно застосували насильство до свого односельчанина, проникли в житлове приміщення і захопили його – вимагає показового реагування з боку органів державної влади, які повинні притягнути винних в скоєнні цього правопорушення до відповідальності не дивлячись на вік або інші обставини. Слід зазначити, що вчинення злочину організованою групою осіб завжди було обтяжуючою обставиною.

Характеризуючи ці злочини слід відзначити, що відповідальність за подальше зростання злочинності й напруженості в суспільстві буде лежати на правоохоронних органах, – у разі якщо вони не забезпечать виконання закону в цих справах.

У зв’язку з особливою небезпекою цих правопорушень ми направили в правоохоронні органи України повідомлення про надання нам інформації про ці справі для підготовки повідомлень до відповідних органів міжнародного правозахисного механізму.

Переглядів: 140

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів