Православна Церква підносить особливі молитви за померлих з надією на воскресіння в останній день, прохаючи у Господа прощення гріхів, свідомих та не свідомих, та осягнення Царства Небесного. Протягом  року є дні особливого поминання померлих, які також прийнято називати батьківськими суботами. Одним із таких днів є Димитрівська поминальна субота, яка припадає на суботу перед днем пам’яті святого великомученика Димитрія Солунського.

4 листопада 2017 року, у Димитрівську поминальну суботу, Божественну літургію у кафедральному соборі Івано-Франківська очолив Преосвященніший Тихон, єпископ Івано-Франківський і Коломийський. Йому співслужили клірики собору.

За богослужінням  була піднесена сугуба молитва за спокій душ загиблих українських воїнів.  Після читання Євангелія єпископ Тихон звернувся до присутніх зі словом проповіді стосовно важливості молитов за померлих.

Після Літургії була відслужена Вселенська Панахида.

Історію виникнення Димитрівської поминальної суботи пов’язують з подіями осені 1380 року. Тоді на Куликовому полі, захищаючи Вітчизну, війська благовірного князя Димитрія Донського перемогли татаро-монгольське військо. Полягли тисячі воїнів. Їх поховання тривало довго. Князь Димитрій Донський доклав усіх зусиль, щоб достойно вшанувати полеглих. Тому на початку листопада, найближчої суботи до дня Димитрія Солунського (заступника воїнів), особливою молитвою вшановуються всі воїни, які поклали життя за ближніх, всіх безвинно убитих, а разом із ними – й всіх вік віку спочилих християн.

Переглядів: 127

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів