22 жовтня 2016 року голова Відділу у справах сім’ї та молоді Івано-Франківської єпархії прот. Димитрій Воскресенський разом з учасниками франківської молодіжки взяли участь у Молодіжному форумі, що відбувся у Львові. Захід зібрав молодих вірян Львівської, Івано-Франківської, Волинської, Вінницької єпархій Української Православної Церкви.

Участь у Молодіжному Форумі стала корисним досвідом для членів Івано-Франківської молодіжки, адже тут вдалося відповісти на низку важливих питань. В тому числі про те, які виклики ставить сучасне суспільство перед православною молоддю? Яка роль православної молоді для суспільства? Чи можуть вони співіснувати в одній площині? Як організувати діяльність молоді при храмі та у яких формах вести соціальне служіння?

Молодіжка ділиться враженнями про захід. Публікуємо деякі тези з виступів учасників, що запам’яталися найбільше.

Роботу Форуму розпочав єпископ Львівський і Галицький Філарет, який зауважив, що роль молоді у сучасному інформаційному суспільстві є вагомою. Молоді люди можуть стати «духовними психологами», донести істину, допомогти сформувати позитивну думку про Православну Церкву.

Сучасна молодь дуже освічена в порівнянні з нашими бабусями, які часто навіть не читали Святе Письмо, проте в своїй простій вірі зберегли православну традицію. Однак, окрім традиції, у наш час ми маємо бути духовними, що полягає у втіленні слів Христа в життя,  а це важко… Сьогодні православні повинні довести, що вони є спільнотою однодумців, яка прагне принести користь суспільству та нашій державі в цілому і, найголовніша мета якої – спасіння. Тому «не потрібно сперечатися з людьми про канонічність-неканонічність, а просто свідчити про істину прикладом свого життя. Адже Церкву можна поєднати лише принципом любові та молитви».

Єпископ наголосив, що «молоді люди мають бути благовісниками. Як колись апостоли, молодь сьогодні іде за Христом! І коли в нашу адресу казатимуть «це – православна людина!», то ми отримаємо найвищу оцінку нашого життя».

Відповідаючи на питання про те, що Церква часто сприймається як застаріла та ультраконсервативна структура, Владика Філарет зауважив: «Церква ніколи не буде застарілою, бо її основою є Святе Письмо, яке ніколи не втратить актуальність. Для Христа нема ні простору, ні часу. І наше завдання, як молоді, бути основою християнської громади, активними у церковному та суспільному житті. Ми повинні зіставляти своє життя зі Святим Письмом – і тоді ніхто не скаже, що ми несучасні».

Справжнім подарунком для учасників форуму стало слово архімандрита Іоасафа (Перетятько), заступника голови Синодального відділу УПЦ у справах молоді, ведучого Київської Іонинської молодіжки.  Звертаючись до молоді він акцентував на тому, що основою будь-якої діяльності  є бажання служити суспільству і творити добрі справи, адже тоді «немає кордонів чи меж, крім моральних та духовних».

Розмірковуючи над категоріями сили і свободи, які надзвичайно вільно трактуються у сучасному світі, кожен учасник Форуму міг відповісти на просте питання архім. Іоасафа, яке звучало так: «Де більше сили потрібно: там, де людина дає здачу, коли її вдарили по щоці? Чи там, де вона готова не тільки підставити іншу щоку, а пробачити кривдника і навіть тут же померти за нього?» Тут о.Іоасаф навів знаковий приклад священномученика Володимира (Богоявленьского), руки якого при знайдені тіла були складені в архієрейському благословенні… Дійсно, ось вона справжня свобода, ось воно справжнє християнство!

Також, організовуючи діяльність молодіжок, на думку архім. Іоасафа, «варто дотримуватись пропорції просвітницького та соціального служіння, і останнє має бути головною складовою нашого життя. І тут не варто боятися мріяти, втілювати ідеї, навіть якщо їх не підтримують інші і навіть помилятися». Резюмуючи отець Іоасаф наголосив на унікальності християнства, адже навіть у випадку, коли неможливо зробити нічого – християнин може молитися і молитва тоді  «не просто інструмент, а “динаміт”, який може змінити все життя».

Також до присутніх звернувся голова Відділу у справах молоді Львівської єпархії прот. Назарій Швець, який презентував роботу відділу та молодіжки, розповів історію створення православної спільноти. Він зазначив, що молодь повинна поєднувати спілкування з активною діяльністю, творити добрі справи, духовно вдосконалюючись.

Про свій досвід та діяльність розповів прот. Олександр Чорней, настоятель храму свт. Інокентія міста Херсон, який довів, що у форматі невеликої парафії можна реалізовувати грандіозні соціальні проекти та акції.

Ієромонах Ілля (Вишневський) голова Відділу у справах молоді Волинської єпархії зі своєю молодіжкою зауважили, що діяльність різноманітних православних спільнот повинна охоплювати всі вікові категорії вірян. У Волинській єпархії діють Недільні школи, Юнацькі клуби, молодіжки, братства для старшої вікової категорії, що допомагає усім православним християнам брати активну участь у житті Церкви.

На завершення відзначимо, що форум був не звичайним лекторієм, а проходив у формі живого і відкритого спілкуванням. Справді, молодь живе Церквою, переймається її проблемами,  має бажання трудитись на її благо та щось змінити у суспільстві.

Спостерігаємо таку тенденцію, радіємо, підносимось духом, тому що бачимо наочний приклад втілення євангельської обіцянки Господа, що врата ада Церкви ніколи не здолають!

Фото події.

Переглядів: 258

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів