Шановний пане Руслане Романовичу!

Нагадуємо, що у 90-ті роки православна громада протягом тривалого часу залишилась “на вулиці”, в той час, як потреби в культових приміщеннях релігійних громад інших конфесій були задоволені у повному обсязі. Міська влада приймала рішення про надання приміщення вірянам УПЦ та вони по цей день є невиконаними!

Водночас, 20 листопада 2016 року на зустрічі з громадою міста Ви привселюдно закликали жителів міста допомогти Вам повернути приміщення колишнього садочка, яке вже більше як 25 років пристосоване під Спасо-Преображенський храм по вул. Чорновола, 6. Ви усвідомлюєте, що власними руками не будете знімати хрести, купол, виносити престол, однак прагнете зробити це руками громади міста та перенести на них відповідальність за паплюження святого місця, святотатство та наругу над святинями. Ви дозволили собі обізвати українців, православних вірян міста, які народились та проживають в Івано-Франківську, корінних прикарпатців, принизливим словом «окупанти». Це при тому, що багато наших вірян перебували і наразі залишаються та захищають цілісність нашої держави у зоні АТО, а священики – здійснюють їх духовне окормлення. Ваші колеги-однопартійці та працівники міської ради зустрічали Ваші слова аплодисментами та оваціями, не даючи змогу висловитись в залі, захистити свої погляди та довести, що ми є громадою міста, а також частиною Вселенського Православ’я.

Нагадуємо Вам, що Ви є очільником органу місцевого самоврядування, який за законодавством представляє нашу територіальну громаду та здійснює від нашого імені та в наших інтересах функції і повноваження. Ми, православні віряни міста та Прикарпаття, надзвичайно вражені Вашою поведінкою. Адже Ви, маніпулюючи посадовим становищем, закликаєте містян до агресії проти Української Православної Церкви,  дискримінуєте та відкрито пропагуєте переслідування за релігійними ознаками.

Замість того, щоб дбати про мир та злагоду, у ввіреному Вам громадою, місті, Ви відкинули принцип толерантності, що  є безперечною умовою гармонізації суспільних та державно-конфесійних відносин. Ви  скомпрометували себе у грубому порушенні конституційного права на свободу віросповідань, Законів України «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». Порушуючи рівноправність громадян залежно від їх релігійних переконань, Ваші дії спрямовані на розпалювання міжконфесійної ворожнечі та ненависті, на приниження нашої честі та гідності, а також образу почуттів православної громади міста та усіх вірян Прикарпаття. Окрім того, на зустріч були запрошені представники всіх конфесій Прикарпаття, окрім нашої Церкви. На публічній сторінці у Фейсбуці Ви також відкрито надаєте привілеї з релігійних переконань іншим конфесіям, свідомо ігноруючи та ображаючи віруючих, що сповідують Православ’я у нашому місті. Окрім національного законодавства Ви порушуєте Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод Ради Європи, Декларацію про ліквідацію всіх форм нетерпимості і дискримінації на основі релігії або переконань Генеральної асамблеї ООН.

З болем у серці констатуємо, що залишаємось непочутими Вами й прагнемо до налагодження діалогу православних вірян з Головою громади міста.

Переглядів: 438

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів