Про це йдеться в листі виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради «Про звільнення раніше орендованих нежитлових приміщень» від 9 листопада 2016 р. Виконавчий комітет пропонує звільнити приміщення Спасо-Преображенського храму протягом 20 календарних днів з моменту розірвання договору,  тобто від 2 листопада 2016 р. Якщо така вимога не буде виконана у вказаний термін, чиновники погрожують позовом про примусове звільнення орендованого приміщення.

Нагадаємо, що питання культової споруди для громади «Преображення Господнього» тягнеться ще з початку 90-х рр. минулого століття, коли, після позбавлення єдиного на той час храму, рішеннями міської влади прихожанам надавалися інші приміщення для реалізації конституційного права на свободу совісті та віросповідання. Проте, ці рішення так і не були виконані.

До прикладу, рішенням Івано-Франківської міської ради від 28 січня 1990 року православній релігійній громаді міста було надане культове приміщення, де розміщувався музей історії релігії та атеїзму, за адресою: вул. Вірменська, 5, наразі це – Покровський кафедральний собор УАПЦ. Фото рішення додається.

Публікуємо також уривок з архівного відео 90-х років, де можна переконатись, якими жертвами православним вірянам дісталось приміщення по вул. Чорновола, яке на сьогодні є «каменем спотикання».

Пройшло не так багато років, проте, сьогодні й далі спостерігається справжня релігійна дискримінація на політичному ґрунті. Замість сприяння у наданні культової споруди бачимо лише ігнорування та прямий тиск. Чи таким має бути відношення місцевої влади до мешканців міста, яке прагне бути європейським? Адже муніципальну програму «Духовне життя на 2016-2017 роки» івано-франківські депутати приймали для всіх віруючих, а не для обраних…

Нагадуємо, що згідно звернення Юридичного відділу Івано-Франківської єпархії громада храму буде захищати свої права в порядку касаційного провадження та вже готує відповідні звернення у міжнародні правозахисні організації, а також до помісних Православних Церков.

Переглядів: 357

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів