Івано-Франківська єпархія УПЦ офіційно повідомляє: кафедральний собор Різдва Христового, останній діючий храм Української Православної Церкви у місті та області, був захоплений представниками ПЦУ внаслідок штурму.

Напередодні, у соціальних мережах та ЗМІ масово розповсюджувалися повідомлення із закликом «звільнити» храм від духовенства та вірян УПЦ. Організаторами так званої «мирної акції» виступили представники ГО «Народний контроль».

У вівторок, 28 березня 2023 року близько 14.35, біля центральних воріт храму, що були зачинені, почало формуватися скупчення людей. В цей час керуючий єпархією єпископ Івано-Франківський і Коломийський Никита, духовенство та віряни собору знаходилися на його території.

Щоб проникнути на територію «активісти» знесли ворота, заблокували вірян та всі входи до храму. Після чого почався штурм бічних та вівтарних дверей, через які зловмисники і проникнули всередину.

На жаль, під час штурму храму, який позиціювався як «мирна акція» (проведення яких в період дії воєнного стану заборонене законом) до вірян застосовували лайку, погрози, фізичну силу, переслідували та кидали камінням на вулиці.

Зокрема, єпископу Никиті було завдано кілька ударів в голову, а молодики блокували йому вихід з вимогою до вірян «видати» його. Також, був застосований нервово-паралітичний газ, внаслідок чого постраждав секретар єпархії прот. Василій Романюк. Чергова медична бригада почала надавати священнослужителю допомогу, який близько 30 хв лежав без свідомості, тільки після того, як віряни повідомили, що ведуть відеофіксацію. Наразі він перебуває під наглядом медиків. Варто зауважити, що ЗМІ розповсюджують версію, що газ використали віряни УПЦ, однак, відеозаписи з місця події свідчать про інше.

Поліціянти, що були присутніми, спостерігали та не втручалися в події. Після заволодіння храмом на місце прибув мер міста Руслан Марцінків та народний депутат України Оксана Савчук. За що організатори штурму офіційно подякували чиновникам та правоохоронцям.

Переглядів: 892

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів