18 червня 2017 року ситуація навколо храму Благовіщення Пресвятої Діви Марії у місті Коломия знову загострилася.

Під керівництвом представників міської влади, кілька десятків парафіян храму висловили своє бажання вийти з-під порядкування Української Православної Церкви та перейти під юрисдикцію УПЦ КП.

Про те, що це була заздалегідь запланована акція свідчить своєчасний приїзд місцевого телебачення на місце події.

Однак ця ініціатива не була підтримана більшістю громади. Ті, хто хотіли змінити конфесію, прикриваючись політичними гаслами, навіть намагались провести Парафіяльні збори. Повноваження головуючого на нелегітимних зборах взяв на себе Реп`ях Микола Миколайович, керівник Коломийського міського комітету профспілки працівників державних установ, який не є парафіянином цього храму. Разом з ініціаторами переходу до УПЦ КП були також ті, хто не є парафіянами храму та не відвідували богослужінь у ньому.

Попри гучну назву установи, яку представляє пан Реп`ях, в цьому випадку його дії суперечили всім принципам державної служби та чинному законодавству України. Адже, будь-яка службова особа усвідомлює, що всі юридичні особи в Україні діють на основі своїх установчих документів. У випадку релігійної громади храму Благовіщення – це статут. Керівником релігійної організації є настоятель храму, що і є головуючим на Парафіяльних зборах, який ініціативу переходу не підтримав і на зборах не був присутнім.

Крім того, будь-які рішення Парафіяльних зборів фіксуються в протоколі, який підписується головою цих зборів та секретарем і скріплюється печаткою релігійної організації. Окрім чисельних порушень норм чинного законодавства, слід зазначити, що парафіяни храму про збори не були попереджені і та були відсутніми на них. За словами регента храму участь у зборах брали навіть діти, голоси яких були враховані.

Згодом більша частина громади, на чолі з настоятелем храму протоієреєм Василієм Кобельським, також підтвердила, що не має наміру відрікатись від віри. За скликанням настоятеля цього ж дня були проведені повноважні Парафіяльні збори. 215 їх членів висловились зберегти релігійну громаду у підпорядкуванні канонічної Української Православної Церкви на чолі з Його Блаженством Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм.

Таким чином можна зробити висновок, що відбулася ще одна спроба позбавити релігійну громаду УПЦ законного права на користування храмом.

Чи не забагато подій як на таку “маленьку церковку”? Чому представники влади міста Коломиї будь-яким чином намагаються легітимізувати відібрання культової споруди у законного користувача? Питання залишається відкритим.

Відео з місця події та коментарі очевидців:

Переглядів: 655

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів