4 жовтня 2017 року в Івано-Франківському окружному адміністративному суді розглядалася справа за позовом релігійної громади Української Православної Церкви Благовіщення Пресвятої Діви Марії м. Коломия до коломийського міського голови Слюзара І.Б. та начальника коломийського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області Білейчука О.Р.

На судове засідання прибув представник позивача. Відповідачі та їхні представники у зал судових засідань не з`явились. Як вільні слухачі були присутні священнослужителі церкви Благовіщення: настоятель – протоієрей Василій Кобельський та протоієрей Віталій Дімнич, а також парафіяни Благовіщенської церкви.

У зв’язку із повторною неявкою відповідачів на судове засідання, враховуючи те, що вони були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, суддя Гундяк В.Д. оголосив про розгляд справи за відсутності відповідачів згідно ст. 128 КАС України.

Під час судового розгляду справи судом було встановлено факт законності користування релігійною громадою культовою спорудою. В суді також було оприлюднено рішення Івано-Франківської обласної ради народних депутатів «Про релігійну ситуацію в області» від 21.02.1995 р. Цим рішенням на виконавчі комітети районних, міських рад покладено обов’язок взяти на баланс культові споруди, які є власністю держави і на момент прийняття рішення ще не обліковано. Відтак, балансоутримувачем культової споруди є виконавчий комітет Коломийської міської ради, який протягом 26 років зобов’язаний був виділяти кошти для утримання культової споруди, яка є пам’яткою архітектури національного значення. В свою чергу, з моменту передання культової споруди у користування релігійній громаді всі витрати пов’язані з утриманням храму лягли на плечі віруючих.

В ході розгляду справи судом було досліджено докази, які підтвердили протиправність дій начальника Коломийського відділу поліції Білейчука Остапа Романовича. Опечатування храму судом  визнано незаконним.

У своєму рішенні суд також прийшов до висновку, що рішення так званої «робочої групи», серед яких зобов’язання поліції опечатати дзвіницю храму, встановлення почергових богослужінь біля храму та інші – є незаконними.

Суд постановив стягнути з Коломийського відділу поліції та коломийської міської ради на користь релігійної громади по 1600 гривень судових витрат за рахунок бюджетних асигнувань.

Таким чином, за наслідками розгляду справи судом було визнано право громади Благовіщення Пресвятої Діви Марії продовжувати здійснювати богослужіння у Благовіщенській церкві так, як це було до сумнозвісних подій 4 червня цього року.

Переглядів: 503

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів