У зв’язку з грубим систематичним порушенням конституційного права віруючих Української Православної Церкви на свободу совісті і віросповідання в Івано-Франківській області, яке проявляється у неприхованому розпаленні релігійної ворожнечі, образі віруючих, застосуванні до них фізичної сили та дискримінації їх за релігійними переконаннями, наругою над святинями, захопленням культових споруд та перешкоджанні звершенню богослужінь Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ наводить опис кримінальних проваджень і судових справ, відкритих з червня 2017 року.

  1. Кримінальне провадження № 12017090180000733. 4 червня 2017 року священнослужителі УГКЦ Кіцелюк Р.М., Дзюба М.Т., а також члени громадської організації «Військові капелани», Арсенич М.В., Атаманюк Ю.О., Остафійчук М.М. та ін., які також належать до УГКЦ, здійснили незаконне заволодіння культовою спорудою, яка знаходиться у законному користуванні релігійної громади УПЦ Благовіщення Пресвятої Діви Марії м. Коломия. Це супроводжувалось перешкоджанням здійсненню релігійних обрядів, проявами релігійної нетерпимості та образами почуттів віруючих.

9 червня 2017 року члени релігійної громади УПЦ Благовіщення Пресвятої Діви Марії м. Коломия подали до Коломийського ВП ГУНП в Івано-Франківській обл. заяву про вчинення дій, що містять ознаки складів злочинів передбачених ст. ст. 161, 180 КК України. Заява зареєстрована за № КО-958 в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. Відомості до ЄДР внесені не були.

16 червня 2017 року до Коломийського міськрайонного суду членами громади подано скаргу на бездіяльність Коломийського ВП ГУНП в Івано-Франківській обл.

29 червня 2017 року Коломийський міськрайонний суд виніс ухвалу, якою задовольнив скаргу членів релігійної громади УПЦ Благовіщення Пресвятої Діви Марії м. Коломия та зобов’язав Коломийський ВП ГУНП в Івано-Франківській обл. внести до ЄДР відомості про кримінальні правопорушення, вказані в заяві про вчинення кримінальних правопорушень від 09.06.2017 р.

4 липня 2017 року Коломийським ВП ГУНП в Івано-Франківській обл. було внесено до ЄДР відомості про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 180 КК України за № 12017090180000733 та відкрито кримінальне провадження.

5 липня 2017 року члени релігійної громади УПЦ Благовіщення Пресвятої Діви Марії м. Коломия подали до Коломийського ВП ГУНП в Івано-Франківській обл. заяву про побиття клірика Благовіщенського храму протоієрея Віталія Дімнича.

17 липня 2017 року  на адресу Івано-Франківської єпархії УПЦ надійшов лист з вимогою надати: копію Статуту релігійної громади УПЦ Благовіщення Пресвятої Діви Марії м. Коломия, копію свідоцтва про реєстрацію цього Статуту, копію про державну реєстрацію громади як юридичної особи, а також копію Статуту про управління Івано-Франківської єпархії УПЦ, копію свідоцтва про реєстрацію цього Статуту, копію про державну реєстрацію єпархії як юридичної особи. Вказані документи було надіслано до Коломийського ВП ГУНП в Івано-Франківській обл.

18 липня 2017 року на адресу Івано-Франківської єпархії УПЦ надійшов лист Коломийського ВП ГУНП в Івано-Франківській обл. в якому зазначено, що заява від 05.07.2017 р. долучена до матеріалів кримінального провадження № 12017090180000733.

Жодних слідчих дій з моменту відкриття кримінального провадження № 12017090180000733 не проводилось.

  1. Справа № 809/887/17 за позовом релігійної громади УПЦ Благовіщення Пресвятої Діви Марії м. Коломия до Начальника Коломийського МРВ УДСНС в Івано-Франківській обл. Вацика І. Я.

20 червня 2017 року релігійною громадою УПЦ Благовіщення Пресвятої Діви Марії м. Коломия до Івано-Франківського адміністративного окружного суду подано позовну заяву про протиправне призначення та проведення позапланової перевірки виконання вимог пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту. У позовній заяві релігійна громада просила суд визнати протиправним наказ Начальника Коломийського МРВ УДСНС в Івано-Франківській обл. Вацика І.Я. за № 19 від 14.06.2017 р. «Про проведення позапланової перевірки». 22 червня 2017 року відкрито провадження в адміністративній справі.

6 липня 2017 року Івано-Франківським окружним адміністративним судом винесено постанову якою позовні вимоги релігійної громади задоволено у повному обсязі. Суд також постановив стягнути 1600 грн. судового збору за рахунок бюджетних асигнувань Коломийського МРВ УДСНС в Івано-Франківській обл.

  1. Справа № 809/1078/17 за позовом релігійної громади УПЦ Благовіщення Пресвятої Діви Марії м. Коломия до міького голови м. Коломиї Слюзара І.Б. та начальника Коломийського ВП ГУНП в Івано-Франківській обл. Білейчука О.Р.

1 серпня 2017 року релігійною громадою УПЦ Благовіщення Пресвятої Діви Марії м. Коломия до Івано-Франківського адміністративного окружного суду подано позовну заяву про протиправні дії посадових осіб коломийської міської ради та начальника Коломийського ВП ГУНП в Івано-Франківській обл. Позовні вимоги громади полягають у тому, щоб: 1) визнати протиправними дії начальника Коломийського ВП ГУНП в частині опечатування храму; 2) зобов’язати начальника Коломийського ВП ГУНП утриматися від будь-яких дій, спрямованих на перешкоджання доступу релігійної громади до храму; 3) скасувати розпорядження міського голови про створення «робочої групи»; 4) скасувати усі рішення прийняті на засіданнях «робочої групи». 1 серпня 2017 року відкрито провадження в адміністративній справі.

4 жовтня 2017 року Івано-Франківським окружним адміністративним судом винесено постанову, якою позов задоволено частково. Суд постановив визнати протиправними дії начальника Коломийського ВП ГУНП в частині опечатування храму, а також скасувати усі рішення прийняті на засіданнях «робочої групи». В решті позовних вимог відмовлено. Проголошено вступну та резолютивну частину постанови.

  1. Заява про вчинення кримінальних правопорушень від 18.10.2017 р.

18 жовтня 2017 року у зв’язку із захопленням храму Благовіщення Пресвятої Діви Марії м. Коломия членами громадської організації «Військові капелани», релігійною громадою подано заяву про вчинення дій, що містять ознаки кримінальних правопорушень передбачених ст. ст. 161, 179, 180 КК України.

  1. Заява про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 161, 179 КК України. 14 жовтня 2017 року проведено збори жителів села Старий Гвіздець, на яких прийнято рішення про зміну конфесійного підпорядкування релігійної громади УПЦ. Ці дії супроводжувались проявами релігійної нетерпимості, дискримінації за релігійною ознакою по відношенню до віруючих, позбавлення членів релігійної громади доступу до культової споруди, яка знаходиться у їхньому законному користуванні. Вказані обставини координувалися прямими вказівками сільського голови Дяківа М.П. та в присутності представників Київського Патріархату.

17 жовтня 2017 року релігійною громадою подано до Коломийського ВП ГУНП заяву про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 161, 179 КК України.

  1. Заява про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 161 КК України.

14 жовтня 2017 року проведено збори жителів села с. Острівець Коломийського району, на яких прийнято рішення про зміну конфесійного підпорядкування релігійної громади УПЦ села Острівець. При цьому прихожани та настоятель храму протоієрей Миколай Богаченко участі у зборах не приймав. На зборах жителів села були присутні представники Київського Патріархату. Збори супроводжувались образами почуттів віруючих УПЦ, проявами релігійної нетерпимості та дискримінації. Порушено рівноправність громадян у зв’язку із релігійними переконаннями. 18 жовтня 2017 року релігійною громадою подано до Городенківського ВП ГУНП заяву про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 161 КК України.

Окрім того, від Івано-Франківської єпархії та релігійних громад стосовно усіх цих випадків порушень прав віруючих неодноразово надіслано звернення до Президента України, Уповноваженого ВРУ з прав людини, голови Івано-Франківської ОДА, Прем’єр-міністра України, МВС України, Міністерства оборони України та його силових відомств, Міністерства культури України, голови ВРУ, Управління СБУ в Івано-Франківській області, Прокуратури Івано-Франківської області, ГУНП в Івано-Франківській області, ОБСЄ, ООН, МОМ, ПАРЄ та ін.

Переглядів: 270

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів