Покров Пресвятої Богородиці14 жовтня, коли Православна Церква відзначає свято Покрови Пресвятої Владичиці Богородиці і Пріснодіви Марії, Преосвященніший Тихон, єпископ Івано-Франіквський і Коломийський звершив Божественну Літургію в Спасо-Преображенському храмі м. Івано-Франківська.

Владиці співслужили клірики храму. Після читання Святого Євангелія єпископ Тихон звернувся до пастви зі словами проповіді та духовних настанов, розповів про історію шанування свята.

По завершенню Літургії керуючий єпархією відслужив молебень про мир в  нашій державі та молився за українських воїнів, які захищають Вітчизну та за тих, котрі загинули в різні часи при виконанні свого військового обов’язку, а також вручив орден святого великомученика Георгія Побідоносця франківському журналісту та учаснику АТО – Миколі Волкову.

Покрова Пресвятої Владичиці Богородиці і Пріснодіви Марії.

Покрова Пресвятої Богородиці – одне з найулюбленіших нашим народом свят. Проте його немає в календарях інших православних церков.
У сучасному Константинополі вже майже ніщо не нагадує про події тисячолітньої давності, пов’язаних зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. Ця подія сталась в кінці IX ст., під час царювання імператора Лева Мудрого, або Філософа.
Місто оточили вороги: за одними історичними даними, це були сарацини, за іншими версіями – наші предки, русичі-язичники. Греки були не в силі захиститися від них. У надії на милість Божу імператор звелів усім зібратися для молитви у Влахернському храмі, де зберігалася Риза Пресвятої Богородиці. Як говорить Церковне Передання, в цьому храмі молився і блаженний Андрій, слов’янин, що був рабом у одного з візантійських вельмож. Юродивий Андрій і його друг Єпіфаній кілька годин молилися поруч. І раптом блаженний Андрій побачив Пресвяту Богородицю. Вона йшла від західних дверей храму разом з святими Іоанном Предтечею та Іоанном Богословом. І Андрій, і Єпіфаній бачили як Богоматір схилила коліна і молилася, проливаючи рясні сльози. Потім увійшла в олтар, знову молилася і, знявши зі Своєї голови омофор (велике головне покривало), простягнула його над народом, що стояв над народом у храмі.
Підбадьорені розповіддю про небесне заступництво Богородиці, греки, рішуче захищали рідне місто та здобули перемогу.

 

Переглядів: 157

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів