5 травня 2017 року головою Богородчанської районної державної адміністрації Єжаком Ф.Ф. було винесено розпорядження № 140 «Про відмову від договору безоплатного користування культовою спорудою» – релігійної громади Святих апостолів Петра і Павла УПЦ смт.Богородчани. У документі зазначено, що Богородчанська РДА відмовляється від договору користування культовою спорудою (Церква Святого Петра і Павла), який було укладено 15.11.1991 р. Водночас, що саме стало причиною відмови тут не вказується.

У своєму розпорядженні Єжак Ф.Ф. посилається на рішення Богородчанської районної ради № 207-12/2017 від 28.04.2017 року «Про відмову від договору безоплатного користування культовою спорудою», а також на звернення Богородчанської селищної ради від 30.11.16 № 789.

Усі ці рішення містять лише одне – вимогу про припинення договору користування. При цьому вказані посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування у своїх рішеннях також посилаються на «рішення загальних зборів жителів селища Богородчани від 27.11.2016 р.» Це рішення, очевидно, стало основоположним для прийняття всіх наступних. Проте, якщо розглянути Протокол зборів громадян селища Богородчани від 27.11.2016 р., то стає зрозумілим, що таким чином чиновники просто намагалися скинути з себе відповідальність, посилаючись на втілення волі народу. Але несправедливість щодо православних віруючих не може залишитись непоміченою, адже в Протоколі зазначено, що на вказаних «зборах громадян селища Богородчани» були присутні 80 людей при тому, що в селищі проживає близько 8 тисяч мешканців.

9 серпня 2017 року Богородчанською РДА було надіслано лист на адресу релігійної громади Святих апостолів Петра і Павла, в якому зазначалося, що створено комісію для прийому-передачі культової споруди.

21 серпня 2017 року комісія, до складу якої увійшли 11 осіб, серед яких представники Богородчанської райдержадміністрації, депутати Богородчанської районної ради, представники Богородчанської селищної ради та адвокат, прибули до Петропавлівського храму. Представники громади УПЦ відмовились передавати культову споруду й підписувати акт прийому-передачі, а також наголосили, що розпорядження Богородчанської РДА № 140 порушує їхні права та свободи, а тому спірні правовідносини мають вирішуватись згідно законів України. Комісія в свою чергу засвідчила факт відмови передання культової споруди і підтримала пропозицію громади вирішувати долю храму у межах чинного законодавства.

Таким чином, спірні питання православної громади та РДА та подальша доля храму будуть вирішуватися виключно у правовому полі.

 

Переглядів: 410

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів