Сьогодні, 4 листопада 2017 року, коли весь православний світ відзначає Димитрієвську поминальну суботу, відбулось насильницьке заволодіння храмом, що знаходиться у селі Старий Гвіздець Коломийського району Івано-Франківської області.

Свято-Успенський храм був побудований у другій половині XIX століття. Вже близько 45 років тут проводить своє пастирське служіння священик Української Православної Церкви –  протоієрей Миколай Кушнір, якого знають та поважають у селі. Проте, ні авторитет священика, ні християнські заповіді, ні навіть присутність  представників правоохоронних органів не завадили зловмисникам заволодіти православним храмом.

Близько 9 години ранку прихильники Київського Патріархату відчинили храм та провели у ньому своє богослужіння. Поліцейські, яких було ледь не три десятки, відтіснили віруючих Української Православної Церкви і не дозволили їм увійти до храму.

На місці події був присутній і вже відомий Остап Романович Білейчук – начальник Коломийського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області, який у червні цього року сприяв захопленню Свято-Благовіщенського храму Української Православної Церкви міста Коломиї так званими «капеланами» Української Греко-Католицької Церкви. Він був присутній і під час побиття православного священика у приміщенні Коломийського міськрайонного суду 29 червня 2017 року.

Цього разу посадовець особисто заборонив православним вірянам зайти до церкви, яка була передана їм у користування ще у 1991 році, та наголосив, що якщо віруючі чимось незадоволені, то вони можуть оскаржити його дії у суді.

Днем раніше, 3 листопада, Коломийський міськрайонний суд виніс ухвалу, якою задовольнив скаргу релігійної громади села Старий Гвіздець на бездіяльність Коломийського відділу поліції та зобов’язав правоохоронців внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань з приводу подій, які відбулись у Старому Гвіздці 14 жовтня. Тоді Старогвіздецьким сільським головою Дяківим Михайлом Петровичем було проведено збори жителів села, на яких виносилось питання про зміну канонічного підпорядкування релігійної громади Свято-Успенського храму у підлеглість УПЦ КП. В ході тих подій представники Київського Патріархату зуміли заволодіти ключами від святині і фактично стали утримувати її під своїм контролем.  В свою чергу це стало підставою для подання громадою заяви про вчинення кримінальних правопорушень передбачених ст. ст. 161, 179 КК України.

На разі священик Миколай Кушнір та його численна паства змушені проводити богослужіння під стінами храму.

Переглядів: 2219

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів