ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Архієпископа Івано-Франківського і Коломийського Серафима
Боголюбивим пастирям, чернецтву та всім вірним чадам
Івано-Франківської 
єпархії
Української Православної Церкви


Ныне вся исполнишася Света,

небо же и земля, и преисподняя
стихира Пасхи

Дорогі отці, браття і сестри! Вітаю Вас з днем Святої Пасхи Христової всерадісним та вічним ХРИСТОС ВОСКРЕС!

У Воскресінні Христовому повнота нашого життя. З Воскресінням Христовим кожна людина, сповнена віри, сподобляється і свого воскресіння, щоб чистою душею постійно споглядати воскреслого Господа. Сьогодні Христос зійшов во ад і звільнив від тьми більшість душ, увівши їх у Рай. Яка невимовна милість Божа до людини! Хто може виміряти Його любов?

“Нині спасіння світу – видимого і невидимого! Христос востав із мертвих – востаньте з Ним і ви; Христос во славі Своїй, – восходьте і ви, – Христос із гробу, – звільнюйтесь з уз гріха, відкриваються врата аду, знищується смерть, отлагається ветхий Адам, звершується Новий – обновляйтеся!” (Свт. Григорій Богослов. Слово 45. На Святу Пасху).

Воскресінням Христос приєднав всіх нас до Свого життя, увів у Царство Небесне. Він об’єднав людей і ангелів в єдину Церкву, частина якої несе на землі спасительну місію. Вона свідчить про Воскреслого Христа, продовжуючи Його спасительну справу.

Наскільки важливо для кожної людини перебувати в лоні Церкви Христової? Поза Церквою, земним Царством Христа, людина не може приєднатися до спасительної благодаті воскреслого Господа. Вона залишається «вітхим наслідником вітхого Адама».

 Церква – це боголюдський організм, де людина, усиновлена Богом, може стати ангелом во плоті. Дух Святий діє в Церкві подібно життєвим сокам дерева, омиває та освячує кожного члена Церкви живоносними спасительними енергіями й через Божественні Тіло і Кров Христові сподобляє нетління і вічного Царства Божого.

Такого благодатного середовища поза Церквою Христовою не існує. Господь настільки люблячий і благий до нас, що не можливо ніяким розумом уявити. Християнин повинен дорожити цією любов’ю в досконалості. Вона зігріває душі як сонце землю. Не закривайте гріхом свої душі від цього тепла! Нинішній вік, вік цивілізації – це гріх та беззаконня, які стали нормою життя, відступайте від такої «норми».

Вся радість нашого життя у Воскресінні Христовому. В ньому полягає таїнство єднання людини з Богом. Христос хоче від нас вірності, чистоти серця, життя за Його святими заповідями. Він хоче нашого покаяння. Тоді з апостолом кожен скаже: «Уже не я живу, а живе в мені Христос» (Гал. 2:18).

Дорогі браття та сестри, бережіть Віру православну як у її вченні, так і своїм життям. Не слухайте фальшивих проповідників та ревнителів не по розуму. До всього ставтеся з обережністю, щоби не погрішити в ділах віри. Воскреслий Христос “вчора і сьогодні Один і Той же” (Євр.13:8), лише, на жаль, ми стали іншими, через те, що умножилося беззаконня і укріпилося зло.

В такому моральному стані люди важко сприймають істинну Христову. Як сказав апостол Павел: «В останні часи люди не будуть спроможні сприйняти здорового вчення» (2Тим 4:3). Від такого стану ми повинні ухилятися. “Не приобщайтеся до справ тьми” (Еф. 5:11), – попереджує нас апостол Павел, тому що часи останні. Творіть добро. Не беріть участі в ділах бісівських, які творять сильні світу цього. Приєднайтесь до життя і подвигу наших святих предків. У роді кожного із нас є мученики та сповідники за Христа і у наших жилах тече їхня свята мученицька кров. Будемо ж достойні цієї великої честі бути нащадками, синами та дочками, наших отців і праотців. Ми віримо, що їхніми святими молитвами Господь духовно відродить нашу Батьківщину та малу Батьківщину преподобних Іова Почаївського, Іова і Феодосія Манявських і в кожній оселі старий і малий буде в Дусі Святому величати Воскреслого Господа: Христос воскресе из мертвих смертию смерть поправ і сущим во гробех живот даровав.

Нехай завжди утішає Вас Воскресіння Христове!

Архієпископ Івано-Франківський і Коломийський
Серафим

 

Переглядів: 482

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів