Шановний Прем’єр-міністре України, Денисе Анатолійовичу!

 

Шановний Голово Верховної Ради України, Руслане Олексійовичу!

 

Шановний Уповноважений Верховної Ради України з прав людини,

Людмило Леонтіївно!

 

Звертаються до Вас священники та громада собору Різдва Христового міста Івано-Франківська, духовенство і віряни Івано-Франківської єпархії Української Православної Церкви, громадяни нашої багатостраждальної України!

Звертаємось до Вас, як до нашої останньої надії.

Звертаємось до Вас в такий надскладний час випробувань, який випав на долю нашої Батьківщини, коли росія, країна-агресор, підступно принесла до нашої країни війну, розруху,  смерть мирного населення – дітей, жінок, літніх людей.

В часи, коли Україну нівечить зовнішній ворог, коли весь наш народ консолідується і єдиний як ніколи раніше, окремі сили, порушуючи діючі закони нашої Держави, сіють розбрат та, спекулюючи релігійним питанням, дестабілізують суспільний спокій.

Інформуємо Вас, що наша Івано-Франківська єпархія УПЦ зазнає постійних безпідставних та безпрецедентних утисків з боку місцевої влади! Тиску та погрозам піддаються священники і віряни. На даний час всі храми та монастирі єпархії, окрім кафедрального собору Різдва Христового м. Івано-Франківська, є примусово зачиненими та опечатаними.

04 квітня 2022 року міський голова Івано-Франківська п. Руслан Марцінків у прямому ефірі о 08.16 год. звернувся до містян з фейковою новиною про начебто «добровільну» зміну релігійною громадою собору Різдва Христового конфесійної приналежності  та закликав (!) містян допомогти громаді перейти до іншої  конфесії, а саме ПЦУ.

Офіційно заявляємо та наголошуємо – ні духовенство, ні громада собору не приймали такого рішення та не зверталися до міського голови з таким питанням, про що він зазначає у своїй заяві.

Сприймаємо його заклик до так званої ,,допомоги,, як заклик примусити релігійну громаду змінити підпорядкування, в іншому випадку відбудеться силове захоплення храму. Ці дії не відповідають Конституції України та діючим законам України, порушують право на свободу віросповідання, а в умовах воєнного часу, на нашу думку, є особливо шкідливими, оскільки дестабілізують суспільство.   

Висловлювання п. Руслана Марцінківа повністю нівелюють доручення Президента України, яке він висловили на початку війни, стосовно дотримання міжконфесійного миру та уникнення поділу українських громадян за церковною приналежністю. Суперечать вони і офіційній позиції керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака та радника Михайла Подоляка, які наголошують – подібні дії розколюють українське суспільство.

Такі ж висловлювання та дії мають місце серед посадовців в інших містах та селах нашої області. Внаслідок чого, священники та вірні нашої єпархії позбавлені конституційного права звершувати богослужіння. Навіть більше, як вказано вище, храми опечатані і доступ до них обмежений.

Хіба на територію міста Івано-Франківська та області не розповсюджується дія Конституції України та чинного законодавства ? Чи мають право на такі дії місцеві посадовці, а особливо в умовах війни? На підставі якого закону люди позбавлені права молитися у храмах Української Православної Церкви у Івано-Франківську та Івано-Франківській області?

Відповідно до статті 35 Конституції України кожен має право на свободу світогляду і віросповідання.  Це  право включає  свободу  сповідувати  будь-яку релігію або не сповідувати ніякої,  безперешкодно  відправляти  одноособово   чи   колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Положення статті  35  Конституції  України  та Закону  України  “Про  свободу  совісті  та  релігійні організації” відображають принципи щодо свободи світогляду  та  віросповідання,  визначені  в  міжнародно-правових актах  про права людини,  зокрема,  статті 18 Загальної декларації прав людини (1948 року),  статті 18 Міжнародного пакту про  громадянські  та  політичні  права  (1966  року), статтях 1,  6 Декларації про ліквідацію усіх форм нетерпимості  та дискримінації на   основі   релігій  або  переконань  (1981  року),  статтях 1,  2 Декларації про права осіб, що належать до національних   або   етнічних,  релігійних  або  мовних  меншин (1992 року),  статті 9 Конвенції  про  захист  прав  і основних свобод людини (1950 року).

Законом  України  “Про  свободу  совісті  та  релігійні організації” визначено,що ніхто не може встановлювати обов’язкових переконань і світогляду. Не допускається будь-яке примушування при визначенні громадянином свого ставлення до релігії, до сповідання або відмови від сповідання релігії, до участі або неучасті в богослужіннях, релігійних обрядах і церемоніях, навчання релігії.

Церква – це люди, УПЦ – це церква українського православного народу. В той же час, патріот – це людина, яка гуртує народ,  а не та, що знущається із ближніх, порушує права і розпалює конфлікти всередині держави.

Івано-Франківська єпархія УПЦ від початку війни зайняла активну громадську позицію. При соборі Різдва Христового від перших днів війни створено Центр допомоги ЗСУ та вимушеним переселенцям. Тут знаходять прихисток  вимушені переселенці з різних куточків країни. Щодня відбувається роздача гарячих обідів біженцям та потребуючим  жителям міста. Постійно формується та надається допомога ЗСУ, внутрішньо переміщеним особам, дітям-сиротам. Наші вірні виконують свій громадянський обов’язок, перебуваючи у силах територіальної оборони та несуть військову службу в ЗСУ, боронячи країну від російського агресора.

Також було припинено поминання патріарха московського і направлено звернення до митрополита Київського Онуфрія з проханням скликати собор та відокремитися від московського патріархату канонічним шляхом.

Хочемо зазначити, що єдиний діючий на область собор є духовним прихистком не тільки для вірних УПЦ в межах області, але й для вимушених переселенців з різних міст країни. Адже наша церква на теренах України має багатомільйонну паству.

Просимо Вас втрутитися у ситуацію та зупинити свавілля, негайно вжити заходів щодо захисту духовенства та мирян Івано-Франківської єпархії УПЦ, її храмів та майна від протиправних нападів окремих осіб, які розпалюють релігійну ворожнечу та ненависть у воєнний час.

Нехай благословить та береже Вас Господь! Молимося, віримо у перемогу, покладаємо надію на Господа та Збройні сили України!

Про розгляд даного звернення просимо повідомити на адресу: вул. Виноградна, 10, с. Крихівці Івано-Франківської міської ради, 76493, Івано-Франківська єпархія Української Православної Церкви.

 

Слава Іісусу Христу та слава Україні!

Духовенство та вірні чада Івано-Франківської єпархії УПЦ

 

Переглядів: 276

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів