“Ніхто не засвічує світила, щоб його вкрити посудиною або поставити під ліжко, а навпаки, його ставлять на свічнику, щоб ті, що входять, бачили світло. Нічого бо нема захованого, що б не стало явним, ані нічого таємного, що б не стало знаним і на яв не вийшло.” Лк 8:16-17.

“Чи не дві малі пташки продаються за один асарій? І жодна з них не впаде на землю без волі Отця вашого; у вас же і волосся на голові все полічено; не бійтеся ж: ви дорожчі за багатьох малих пташок.” Мф 10:29-31

26 червня  2022 року, як повідомлялося Івано-Франківською єпархією, відбулись парафіяльні збори громади Різдва Христового, про що було повідомлено громадськість міста, мера міста та голову Івано-Франківської ОДА (ОВА).

Наступного дня, 27 червня,  очільник міста, Руслан Марцінків у прямому ефірі на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці о 12:05 на 4 хв 22 секунді розмови, нівелюючи всі чинні норми Конституції, нормативно-правових актів  України та міжнародно-правових норм у сфері реалізації права на вільне віросповідання,  закликав жителів міста допомогти громаді собору Різдва Христового фізично(!) перейти в ПЦУ. Вже не вперше він відкрито афішує свою причетність до так званого “переходу” громади в ПЦУ. Але вперше закликав до застосування фізичної сили проти громади Різдва Христового.

Звісно, що на підґрунті такого розпалювання міжконфесійної ворожнечі у ЗМІ зустрічаються непоодинокі випадки перекручування інформації стосовно релігійного життя на Прикарпатті та в Івано-Франківську зокрема. У соціальних мережах Прикарпаття постійно циркулюють фейкові викиди інформації та заклики до агресії та фізичної розправи над священниками та парафіянами собору Різдва Христового – останнього духовного прихистку  УПЦ в Івано-Франківській області. Навіть пропонується грошова винагорода тому, хто отримає списки вірян УПЦ, котрі проголосували 26 червня за збереження конфесійної приналежності (фото скриншотів додаємо).

Вважаємо, що заклики Руслана Марцінківа та тих, хто розповсюджує зазначену інформацію,  є не припустимими  та небезпечними, такими, що призводять до дестабілізації та розколу суспільства, тим більше в умовах воєнного стану.

Відповідно до статті 35 Конституції України кожен має право на свободу світогляду і віросповідання.  Це  право включає  свободу  сповідувати  будь-яку релігію або не сповідувати ніякої,  безперешкодно  відправляти  одноособово   чи   колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Положення статті  35  Конституції  України  та Закону  України  “Про  свободу  совісті  та  релігійні організації” відображають принципи щодо свободи світогляду  та  віросповідання,  визначені  в  міжнародно-правових актах  про права людини,  зокрема,  статті 18 Загальної декларації прав людини (1948 року),  статті 18 Міжнародного пакту про  громадянські  та  політичні  права  (1966  року), статтях 1,  6 Декларації про ліквідацію усіх форм нетерпимості  та дискримінації на   основі   релігій  або  переконань  (1981  року),  статтях 1,  2 Декларації про права осіб, що належать до національних   або   етнічних,  релігійних  або  мовних  меншин (1992 року),  статті 9 Конвенції  про  захист  прав  і основних свобод людини (1950 року).

Законом  України  “Про  свободу  совісті  та  релігійні організації” визначено, що ніхто не може встановлювати обов’язкових переконань і світогляду. Не допускається будь-яке примушування при визначенні громадянином свого ставлення до релігії, до сповідання або відмови від сповідання релігії, до участі або неучасті в богослужіннях, релігійних обрядах і церемоніях, навчання релігії.

Тож, Івано-Франківська єпархія УПЦ ЗАКЛИКАЄ ПРИПИНИТИ переслідування громадян УКРАЇНИ за ознакою віросповідання та НАГОЛОШУЄ на важливості мирного діалогу у розв’язання релігійних протиріч. Та з усією відповідальністю заявляє, що вже подані відповідні заяви до правоохоронних органів про вчинення кримінального правопорушення стосовно осіб, які відкрито порушують Закон та займаються розпалюванням  міжконфесійної ворожнечі на Прикарпатті. А також  звертає увагу громадськості, що працівниками юридичного відділу єпархії пускають в дію всі можливі правові механізми захисту права вірян УПЦ  на вільне віросповідання.

 

Переглядів: 523

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів