Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що поки в храмах міста будуть перебувати парафіяни УПЦ, їх звідти «виселятимуть». Про це політик сказав, коментуючи провокацію, яку влаштував його радник з групою молодиків під час зустрічі нового правлячого архієрея Івано-Франківської єпархії у кафедральному соборі на честь Різдва Христового міста Івано-Франківськ 11 грудня 2022 року.

Синодальний юридичний відділ УПЦ проаналізував відеозвернення чиновника, опубліковане на його сторінці у фейсбук 12 грудня, звернувши увагу, що Р. Марцінків фактично розкриває план дій на найближче майбутнє, що дає право кваліфікувати такі його дії, як «замах на вчинення кримінальних правопорушень» зазначених нижче:

«Він, як посадова особа висловлює  намір «виселити» вірян релігійної громади  та священнослужителів  УПЦ з кафедрального собору на честь Різдва Христового, розташованому за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. О. Довженка, 2, та здійснити захоплення релігійних будівель, споруд, майна, яким облаштовані зазначені будівлі та споруди, майна, яке служить для здійснення релігійних культових обрядів та іншого майна, яке знаходиться в приміщеннях собору і належить на праві власності релігійній громаді УПЦ.

З даного відео вбачається, що Руслан Марцінків є особою, яка є організатором або членом організованої групи, які попередньо зорганізувалися у стійке об’єднання для вчинення кримінальних правопорушень, об’єднаних єдиним планом  з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи (частина 3 статті 28 КК України).

І. Умисні дії членів організованої групи спрямовані на порушення рівноправності громадян залежно від їх регіональної належності та релігійних переконань, на розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками  релігійних переконань (частина 1 статті 161 КК України).

Якщо вищезазначені дії будуть поєднані з насильством, обманом чи погрозами, або будуть вчинені службовою особою, вони підлягають кваліфікації за частиною 2 стаття 161 КК України.

Якщо дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, будуть вчинені організованою групою осіб або спричинять тяжкі наслідки, вони підлягають кваліфікації за частиною 3 статті 161 КК України.

ІІ. У разі здійснення організованою групою будь-яких незаконних дій, які перешкоджають здійсненню релігійного обряду, такі дії підлягають кваліфікації за статтею 180 КК України.

Незаконне перешкоджання здійсненню релігійного обряду, що зірвало або поставило під загрозу зриву релігійний обряд, підпадає під ознаки частини 1 статті 180 КК України

За частиною 2 статті 180 КК України кваліфікуються дії, які направлені на  примушування священнослужителя шляхом фізичного або психічного насильства до проведення релігійного обряду.

ІІІ. Якщо органом досудового розслідування буде встановлена причетність до вчинення кримінального правопорушення посадових осіб, підлягає розглядати, як зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб (частина 1 статті 364 КК України).

У разі вчинення вищезазначеного діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, такі дії слід кваліфікувати за частиною 2 статті 364 КК України.

ІV. Незаконні дії, направлені на захоплення будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, з метою незаконного користування ними або перешкоджання нормальній роботі підприємств, установ, організацій, підлягають кваліфікації за статтею 341 КК України.

V. Незаконне заволодіння чужим майном підлягає кваліфікації за розділом VІ Кримінального Кодексу України, як кримінальне правопорушення проти власності, передбачені статтями 185-198 КК України.

Кримінальні правопорушення проти власності можуть здійснюватися шляхом крадіжки, грабежу, розбою, шахрайства, привласнення або заволодіння шляхом зловживання службовим становищем і підлягають кваліфікації з урахуванням умислу та способу вчинення в кожному конкретному випадку.

VІ. Виходячи зі змісту промови, проголошеної у відео, при здійсненні такого виду кримінального правопорушення може мати місце самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника (стаття 356 КК України).

Кваліфікація злочинів – точна кримінальна правова оцінка  конкретної небезпечної дії в суспільстві, яка полягає у встановленій відповідності між ознаками абсолютної небезпечно-суспільної дії й ознаками, передбаченого в нормах кримінального закону. Здійснюється по факту здійснення конкретної небезпечно-суспільної дії».

Раніше в Івано-Франківському кафедральному соборі УПЦ група молодиків вчинила бійку на зустрічі нового правлячого архієрея єпископа Никити (Сторожука). До провокативних дій, спрямованих проти віруючих жителів Івано-Франківська напередодні особисто закликав радник мера – Назар Кішак.   

Офіційний сайт УПЦ   

Переглядів: 494

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів