Як повідомлялося раніше Прес-службою Івано-Франківської єпархії УПЦ, 4 листопада за сприяння поліції представники Київського патріархату  захопили храм у Старому Гвіздці.

12 листопада 2017 року в черговий раз представники Київського патріархату, цього разу на чолі з керуючим єпархії “єпископом”  Юліаном, за підтримки коломийської поліції попри протести віруючих громади Української Православної Церкви увійшли до Свято-Успенського храму та звершили там своє богослужіння.

Зокрема, близько 10 години до храму почали з’їжджатися представники Київського Патріархату, в тому числі,  жителі навколишніх сіл. Віруючі Української Православної Церкви повідомили розкольникам, що не допустять їх для проведення богослужіння, оскільки храм знаходиться у законному користуванні громади канонічної Церкви.

Вже традиційно такий “захід” пройшов за безпосередньої підтримки представників коломийської поліції – начальника Коломийського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Білейчука Остапа Романовича, його заступника, начальника слідчого відділення Максим’юка Миколи Петровича та інших. Особисто для Білейчука О.Р. було продемонстровано документи, які свідчили про те, що на сьогодні в Старому Гвіздці зареєстрована лише одна релігійна громада. Саме цій громаді, яка відноситься до Української Православної Церкви, і належить право молитися в Свято-Успенському храмі. Проте, попри беззаперечні юридичні факти та гучні заяви про невтручання та нейтралітет, чиновник віддав наказ підлеглим відтіснити віруючих від храму та допустив туди розкольників. Як і раніше Білейчук О.Р. порадив парафіянам звертатися до суду, якщо вони вважають його дії незаконними.

Нагадаємо, що 3 листопада Коломийський міськрайонний суд зобов’язав поліцію Коломиї розпочати кримінальне провадження щодо захопленого храму УПЦ в с. Старий Гвіздець. Жодних слідчих дій дотепер ще не проводилось.

Прибічники Київського Патріархату не цурались не нормативної лексики, образ та навіть застосовували фізичну силу, в тому числі проти жінок похилого віку!

Близько 11-ої години до храму прибув “єпископ” Юліан, заручившись підтримкою біля двох десятків служителів своєї конфесії та жителів навколишніх сіл. Попри “архієрейський статус” ієрарх не зміг відповісти на запитання православних віруючих, чому ж все-таки предстоятеля їхньої конфесії не допускають до служіння у Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі. Та не зважаючи на відкрите обурення та заперечення православної громади, попираючи норми Закону України та євангельскі Заповіді, він все ж таки за допомогою поліції пройшов до храму.

На місце події також з’явився і Старогвіздецький сільський голова – Дяків Михайло Петрович. Посадовець, попри чинні рішення органів державної влади, заперечував той факт, що храм є державною власністю і вказував, що він належить громаді.

Івано-Франківська єпархія Української Православної Церкви, як і раніше, буде продовжувати моніторинг ситуації навколо Свято-Успенського храму. Незаконні дії окремих громадян, а також суб’єктів владних повноважень будуть оскаржуватися у відповідності до чинного законодавства України. У випадку вичерпання національних засобів правового захисту релігійна громада буде змушена звернутися до Європейського суду з прав людини.

Незабаром очікуйте відеосюжет з місця події.

 

Переглядів: 1054

Ця публікація також доступна такими мовами: English

Коментарі закриті

Перейти до панелі інструментів